Koetuloksia

 Siru,Warmavuoren Tiuhti 09.05.2013 Rantasalmi





Luolakoirien taipumuskoe (LUT)

Koepaikka: Rantasalmi 9.5.2013
Järjestäjä: Suomen Kettuterrierit ry. ja Erärojekti ry
Tuomari: Matti Hartikka (Pieksämäki)
Ohjaaja: Marjo Flink
Koe alkoi klo 12.44 ja päättyi 13.04
Ahdinkoputken läpäisy: läpi /läpi.
Tyhjän luolan tarkastus: Lähes täydellinen, vähän intohaukkua, ripeä, kutsusta ohjaajalle.
Arvostelu:
Koira hyvin luolastoon, luukulla kimeä haukku. Avauksesta kettu oik.kulmapesään, koira pyörähtää vasemmalla, mutta löytää nopeasti riistalle. Koira aloittaa painostuksen haukkuen, käväisten madalluksen puolivälissä. Tällöin kettu lyö, koira perääntyy madalluksen alkupuolelle. Tästä se painostaa kokeen puoleen väliin saakka. Sitten kooira hieman väsyy ja alkaa etsiä vaihtoehtoista reittiä ketun luokse.
 Kun sitä ei löydy, se palaa haukkumaan madalluksen alkupuolelle.
Tämä asetelma säilyy kokeen loppuun.
Koiran työhön tarvitaan lisää voimaa.
Pisteet ja saavutettu kehitysaste: C 37


 Siru,Warmavuoren Tiuhti 21.04.2012 Ristiina


Luolakoirien taipumuskoe (LUT)

Koepaikka: Ristiina 21.4.2012
Järjestäjä: 
Tuomari: Kinnunen Markku
Ohjaaja: Marjo Flink
Tulos: LUT -
Ohjaaja keskeytti kokeen.







 FIN KVA-L Foxilux Smart Hunter 06.01.2010 Orimattila, Kuivanto
Pakkasta 25-22 astetta koko päivän.


 Tarmo.Foxilux Smart Hunter

Luolakoirien taipumuskoe (LUT)
Koepaikka: Orimattila, Kuivanto, 06.01 2010
Järjestäjä: Suomen Saksanmetsästysterrierit ry.
Tuomari: Jori Vanhatalo
Ohjaaja: Marjo Flink
Koe alkoi klo.13.02 ja  päättyi klo.13.11
Ahdinkoputken läpäisy:Tyhjä putki hyvä, riistakoe hyvä
Tyhjän luolan tarkistus: Täydellinen, hieman ääntä.
Arvostelu:
Koira hyvin putkeen ja esteelle jossa nopea kaivuu. Noin 1 min. kaivuun jälkeen koira luukulle, jossa aloittaa haukun. Luukkujen auettua kettu siirtyy vasempaan peräpesään. Koira etenee määrtietoisesti ketulle, eikä peruuta ketun iskuja ja koe keskeytetään. Ääntely tyhjässä putkessa laskee pisteen.
Tulos: 49 A

Tarmo, Foxilux Smart Hunter
Luolakoirien taipumuskoe (LUT)
Koepaikka: Rantasalmi 12.12 2009
Järjestäjä: Suomen Kettuterrierit ry. ja Erärojekti ry
Tuomari: Jukka Laitinen
Ohjaaja: Marjo Flink
Koe alkoi klo.12.00 ja  päättyi klo.12.13
Ahdinkoputken läpäisy: Normaali.
Tyhjän luolan tarkistus: Täydellinen äänetön.
Arvostelu: 
Koira nopeasti pellille. Kettu siirtyi T-pesään. Koira aloittin hyvän painostuksen, Koira kesti hyvin ketun iskut  ja osoitti hyvää taipumusta luolatyöskentelyyn. Hyvä haukku.
Tulos:43 B  

Tarmo, Foxilux Smart Hunter
Luonnonluolan tarkastus:
Koepaikka: Rantasalmi 12.12 2009
Järjestäjä: Suomen Kettuterrierit ry. ja Erärojekti ry
Tuomari: Jukka Laitinen
Ohjaaja: Marjo Flink 
LUO 1

Tarmo, Foxilux Smart Hunter
Luolakoirien taipumuskoe (LUT)
Koepaikka: Rantasalmi 07.11 2009
Järjestäjä: Suomen Kettuterrierit ry. ja Erärojekti ry
Tuomari: Seppo Nykänen
Ohjaaja: Marjo Flink
Koe alkoi klo. 10.58 ja päättyi 11.01
Ahdinkoputken läpäisy: Nopea ja äänetön.
Tyhjän luolan tarkastus: Äänetön täydellinen. Mitetti kauan ahdinkoon menoa.
Arvostelu: Ahdingon jälkeen koira nopeasti luukulle, jossa haukulla ilmaisi löytäneen riistan. Luukkujen auettua kettu vasempaan takapesään. Koira aloitti tiiviin painostuksen. Koiralla hyvä kuuluva haukku. Koira kesti ketun hyökkäykset. Koe keskeytettiin koiran erinomaisuuden vuoksi.
Tulos: 44 B


Alma


Alma
Luolakoirien taipumuskoe (LUT)
Koepaikka: Rantaslmi 12.12 2009
Järjestäjä: Suomen Kettuterrierit ry. ja Erärojekti ry
Tuomari: Jukka Laitinen
Ohjaaja: Harri Mattila
Koe alkoi klo.11.53 ja  päättyi klo.11.56
Ahdinkoputken läpäisy: Normaali.
Tyhjän luolan tarkistus: Täydellinen, reilusti intohaukkua.
Arvostelu:
 Nopeasti luukulle, hyvä haukku. Kettu siirtyi T-pesään josta puolustautui. Koira painosti hyvin läheten kettua, osoittaen rohkeutta. Koe keskeytettiin. Tyhjän luolan tarkastus pudotti hieman pisteitä. 
Hyvä haukku.
Tulos: 41 B

Alma
Luolakoirien taipumuskoe (LUT)
Koepaikka: Orimattila, Kuivanto, 06.01 2010
Järjestäjä: Suomen Saksanmetsästysterrierit ry.
Tuomari: Jori Vanhatalo
Ohjaaja: Harri Mattila
Ahdinkoputken läpäisy: Tyhjä putki hyvä.
Tyjhän luolan tarkastus: Äänekäs
Arvostelu: Koira hylätään liiallisen äänen takia tyhjän putken tarkastuksessa.
Tulos: LUT-0









Luolakoirien taipumuskoe

Luolakoirien taipumuskokeen (LUT) tarkoitus on jalostustyön suunnittelua varten selvittää koirien taipumukset ja sopivuus luolassa työskentelyyn. Niitä on järjestetty Suomessa jo 1900-luvun alusta alkaen erilaisin keinoputkin ja sääntöversioin. Nykyiset säännöt ovat olleet voimassa vuodesta 1995.

Luolakoirien taipumuskokeet ovat yleiset kaikille luolakoirarotuihin kuuluville koirille. Taipumuskokeeseen saavat osallistua kaikki 15 kuukautta täyttäneet luolakoirarotuihin kuuluvat koirat, joilla on virallinen näyttelypalkinto, sekä muihin rotuihin kuuluvat koirat, joista Kennelliiton valtuusto rotujärjestöjen esityksestä erikseen päättää ja jotka täyttävät Kennelliiton niille asettamat rekisteröintivaatimukset ja joilla ei ole Suomen käyttövalion arvoon oikeuttavaa tulosta keinoluolassa. Koiran on oltava tunnistusmerkitty sekä rokotettu määräysten mukaan.

Kiimassa olevat nartut saavat osallistua kokeeseen viimeisenä. Ne eivät saa liikkua koealueella tai sen läheisyydessä ennen omaa koevuoroaan.
Kokeeseen eivät saa osallistua sairas, sokea, kuuro, kivesvikainen tai ihmiselle vihainen koira eikä kantava narttu 30 vuorokautta ennen laskettua synnytystä eikä myöskään ennen kuin 42 vuorokautta on kulunut synnytyksestä.

Kokeen kulku 
Koe koostuu kahdesta eri osiosta: tyhjän luolan tarkastuksesta ja varsinaisesta riistakokeesta.
Tyhjän luolan tarkastuksen tarkoituksena on todeta koiran kyky tarkastaa tyhjä luolasto mahdollisimman täydellisesti ja äänettömästi.

Varsinaisessa riistakokeessa hakupesässä reikäluukkujen takana on kettu, joka koiran on löydettävä (edettävä 10-15 cm etäisyydelle luukusta) ja ilmoitettava kuuluvasti riistan löytymisestä. Riistan löydyttyä reikäluukku avataan ketun takaa ja sille annetaan mahdollisuus siirtyä haarapesälle. Tarvittaessa tuomari siirtää ketun, jonka jälkeen koiran edestä avataan luukku ketun seuraamisen jatkumiseksi.

Koiran seuratessa ja aloittaessa painostuksen riistan edessä tuomari arvostelee koiran työskentelyn ottaen huomioon koirien erilaiset työskentelytavat. Hän arvostelee koirat ehdottoman oikeudenmukaisesti siten, että koirat arvostellaan kaikki samoin arvosteluperustein huomioimatta rotua. Koska kokeisiin saa osallistua eri rotuisia koiria, tuomari on perehtynyt koemuotoon osallistuvien koirien rodunomaiseen työskentelyyn.

Koiran työskentelyä voidaan pitää erittäin hyvänä tai erinomaisena vain, jos sen suoritus on täysin hallitseva. On huomioitava, että kokeen ennenaikainen keskeyttäminen on hyväksyttyä ainoastaan eläinsuojelullisin perustein. Kokeessa ei saa päästä syntymään otteita.

Koiran omistaja tai ohjaaja päästää koiransa luolaan omalla vastuullaan. Kokeissa saadaan ainoastaan käyttää tarhassa syntyneitä tarhakettuja eli puna- tai hopeakettuja. Kettujen on oltava rokotettuja, terveitä ja hyväkuntoisia. Ne eivät saa olla samana vuonna syntyneitä, puolustuskyvyttömiä tai tarpeettoman kovia. Kettu on aina vaihdettava kolmen koiran täysiaikaisen suorituksen jälkeen tai aiemmin, jos koirat ovat olleet erityisen kovia ja kettu on joutunut tavallista kovemman painostuksen alaiseksi.

Ketun on oltava vahingoittumaton, jotta sitä voidaan käyttää toistamiseen.

Kehitysasteet
Kokeissa osoittamiensa taipumusten perusteella koirat luokitellaan eri kehitysasteisiin.

Kehitysaste E = koira, joka kokeen aikana on läpäissyt ahdinkoputken, haukkumalla ilmoittanut löytäneensä ketun noin 3 m luolan suuaukosta sijaitsevasta hakupesästä ja on suorittanut hyväksyttävän työn sen jälkeen, kun kettu on siirretty päätepesään reikäluukkujen taakse. Haku- ja haarapesän välissä olevat umpiluukut ovat paikallaan. Koeaika on 10 minuuttia.

Kehitysasteet D-B
Kettu on aluksi noin 3 m luolan suuaukosta sijaitsevassa hakupesässä. Koiran on läpäistävä ahdinkoputki ja haukkumalla ilmoitettava ketun löytymisestä. Tuomari avaa luukun ketun takaa ja antaa ketulle mahdollisuuden siirtyä haarapesälle. Tarvittaessa tuomari siirtää ketun, jonka jälkeen koiran edestä avataan luukku, jolloin koiran on seurattava kettua. Koeaika on enintään 20 minuuttia.

Kehitysaste D = koira, joka kokeen aikana on osoittanut tyydyttävää taipumusta.
Kehitysaste C = koira, joka kokeen aikana on osoittanut hyvää taipumusta.
Kehitysaste B = koira, joka kokeen aikana on osoittanut erittäin hyvää taipumusta.
Kehitysaste A

Kettu on aluksi noin 3 m luolan suuaukosta sijaitsevassa hakupesässä. Koiran on läpäistävä ahdinkoputki sekä keskiputkessa oleva hiekkaeste, jonka korkeus on 18 cm ja harjaleveys 10 cm sekä haukkumalla ilmoitettava ketun löytymisestä. Tuomari avaa luukun ketun takaa ja antaa ketulle mahdollisuuden siirtyä haarapesälle. Tarvittaessa tuomari siirtää ketun, jonka jälkeen koiran edestä avataan luukku, jolloin koiran on seurattava kettua. Koeaika on enintään 20 minuuttia.

Kehitysaste A = koira, joka on kaksi kertaa aikaisemmin saavuttanut kehitysaste B:n sekä läpäistyään kokeen aikana ahdinkoputken ja hiekkaesteen on osoittanut erinomaista taipumusta. Kehitysaste A:n saavuttanut koira ei saa enää osallistua luolakoirien taipumuskokeeseen.

Pisteet 
Koirille annetaan kehitysasteen lisäksi pisteitä: E-aste 20-29 p., D-aste 30-34 p., C-aste 35-39 p.,B-aste 40-44 p. ja A-aste 45-50 p. E-asteeseen pyrkivä koira voi saada hyväksytystä suorituksestaan ainoastaan E-tunnuksen, D-B asteeseen pyrkivä koira voi saada hyväksytystä suorituksesta D, C, tai B tunnuksen. A-asteeseen pyrkivä koira voi saada hyväksytystä suorituksesta joko D-, C-, B-, tai A-tunnuksen.

Saadakseen Käyttövalion arvon (KVA-L) on koiran suoritettava luonnonluolan tarkastus viimeistään A-asteen saavutettuaan. Luonnonluolan tarkastus suoritetaan maaluolassa, jossa on vähintään kaksi sisäänmenoaukkoa. Suorituksen arvostelee Kennelliiton pätevöimä luolakoirien ylituomari. Suorituksesta annetaan lausunto "hyväksytty" tai "hylätty". Tullakseen hyväksytyksi on koiran halukkaasti tarkastettava sille osoitettu tyhjä luonnonluola. 

Lähde:  Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry.